Can I Revoke a Living Will in Ohio?

Direct Answer
Yes. You can revoke a living will in Ohio at any time and in any manner. Under Ohio Revised Code Section 2133.04, you do not need a particular form, witnesses, or a notary to revoke your living will. However, if your attending physician already knows about the living will, the revocation becomes effective when it is communicated to that physician in the manner required by Ohio law.
This flexibility is important because your healthcare preferences may change over time. A person who signed a living will years ago may develop different views after experiencing a serious illness, caring for a family member, or learning more about available medical treatments. Ohio law allows you to reconsider those instructions without requiring you to keep a document that no longer reflects your wishes.
Reviewing your healthcare documents is an important part of Estate Planning in Ohio. If you would like help revoking or replacing a living will, you can schedule a free 15-minute phone call with an attorney.

Ohio Law Allows You to Revoke a Living Will at Any Time
Ohio Revised Code Section 2133.04(A) expressly permits a person to revoke a living-will declaration at any time and in any manner. Unlike creating a valid living will, which requires compliance with specific execution formalities, revoking one does not require you to follow a particular signing procedure.
For example, you may communicate that you no longer want your existing living will to remain effective. You may also prepare a written revocation or execute a replacement living will containing different instructions. The important consideration is that you clearly express your intention to revoke the existing declaration.
Ohio law does not require you to explain why you changed your mind. Your preferences concerning end-of-life medical treatment are personal, and you are not obligated to maintain the same instructions indefinitely.
Schedule a Free Call
No prep needed. Quick 10–15 minute call. We’ll help you understand your options.
Do You Have to Revoke Your Living Will in Writing?
No. Ohio law does not require a written revocation.
You may revoke your living will verbally by clearly communicating your intention to do so. A statement such as “I revoke my living will and no longer want it to apply” can express that intention without requiring a separate legal document.
Nevertheless, preparing a written revocation can be useful because it creates a clear record of your decision. This is especially important if copies of the original living will have already been distributed to physicians, hospitals, or family members.
A written revocation can identify the document being revoked, state your intention to revoke it, and include the date and your signature. Although these details are not required for revocation under Section 2133.04, they can help prevent confusion about which document represents your current wishes.
When Does the Revocation Become Effective?
The timing of a revocation depends on whether your attending physician has already been made aware of the living will.
Under Ohio Revised Code Section 2133.04(A), revocation generally becomes effective when you express your intention to revoke the declaration. However, if you previously made your attending physician aware of the living will, the revocation becomes effective when it is communicated to that physician.
The statute permits that communication to come directly from you, from a witness to the revocation, or through healthcare personnel who receive the information from that witness.
This distinction can become particularly important during a hospitalization. If the attending physician already knows about your living will, simply telling a relative that you want to revoke it may not be enough to make the revocation effective until the physician receives the required communication.
For that reason, communicating directly with your attending physician whenever possible is the clearest approach.
What Happens After Your Physician Receives the Revocation?
Ohio law addresses what healthcare providers must do when they receive notice that a living will has been revoked.
Under Ohio Revised Code Section 2133.04(B), once the revocation is communicated to the attending physician as required by the statute, the attending physician or healthcare personnel acting under the physician's direction must make the revocation part of the patient's medical record.
This requirement helps prevent medical professionals from relying on instructions that are no longer effective. It also creates documentation that may be important if the patient later becomes unable to communicate.
As a practical matter, you should ask your physician's office to confirm that your medical record reflects the revocation. If a hospital or another healthcare facility has a copy of the original declaration, you should also notify that facility and request that its records be updated.
Does Signing a New Living Will Automatically Revoke the Old One?
Generally, yes.
Ohio Revised Code Section 2133.04(C) provides that a subsequent living-will declaration revokes an earlier declaration unless the earlier declaration provides otherwise.
This means that executing a new living will will ordinarily replace your previous declaration, even if the new document does not contain a separate revocation provision.
However, relying on that rule without reviewing your existing documents can create unnecessary uncertainty. An older declaration may contain provisions that affect how a subsequent declaration operates, and multiple documents with different dates or instructions can cause confusion for healthcare providers.
When preparing a replacement living will, it is generally advisable to identify the earlier declaration and expressly state that it is being revoked. The new document should then be properly executed and distributed to the appropriate people.
Should You Destroy Copies of Your Old Living Will?
Destroying outdated copies is a sensible practical step, but it is not a substitute for communicating a revocation to your attending physician when Ohio law requires that communication.
For example, suppose you signed a living will several years ago and provided copies to your primary care physician, spouse, and adult children. You later decide to revoke the document and destroy the original stored at home.
The problem is that copies may still exist in medical records or with family members. Destroying the original does not necessarily ensure that everyone who previously received the document knows it has been revoked.
A better approach is to notify the people and healthcare providers who received the original declaration, ask them to remove or clearly identify outdated copies, and provide any replacement document.
Can Someone Else Revoke Your Living Will?
A living will expresses your personal instructions concerning certain medical treatments. Ohio Revised Code Section 2133.04 gives the power to revoke the declaration to the person who executed it.
A healthcare agent or family member does not acquire an independent right to revoke your living will merely because they disagree with its instructions.
However, the statute recognizes that someone who witnesses your revocation may communicate that revocation to your attending physician. This allows another person to report the decision you actually made without giving that person authority to make the decision for you.
The distinction matters when a patient becomes seriously ill. Family members may disagree about treatment, but their disagreement does not itself revoke the patient's existing living will.
Our article Can a Healthcare Power of Attorney and Living Will Conflict in Ohio? explains how a living will interacts with the authority of a healthcare agent.
What If You Revoke Your Living Will but Keep Your Healthcare Power of Attorney?
Revoking a living will does not automatically revoke a separate healthcare power of attorney.
The documents serve different purposes. A living will provides instructions concerning certain life-sustaining treatments when the applicable statutory conditions are satisfied. A healthcare power of attorney appoints someone to make healthcare decisions when you cannot make informed decisions yourself.
If you revoke only your living will, your existing healthcare power of attorney may remain effective according to its terms and Ohio law. Your appointed agent may therefore continue to have authority to make appropriate healthcare decisions when the legal requirements are satisfied.
This is one reason to review both documents together. If your healthcare preferences have changed, you should consider whether the instructions in your healthcare power of attorney also need to be updated.
Our article Do I Also Need a Living Will in Ohio? explains why the two documents are often used together.
What Happens If You Revoke Your Living Will Without Replacing It?
If you revoke your living will and do not execute a replacement, you will no longer have that declaration providing the previous instructions concerning life-sustaining treatment.
That does not mean you automatically lose the right to make healthcare decisions. If you retain the capacity to make informed decisions, you continue making those decisions yourself.
If you later become unable to make informed decisions, healthcare providers may need to rely on your healthcare power of attorney or other applicable Ohio law to determine who may make decisions and what treatment is appropriate.
This can create uncertainty if your loved ones do not know your preferences. For that reason, someone who no longer agrees with an existing living will may benefit from preparing a replacement rather than simply revoking the old document and leaving no updated instructions.
When Should You Consider Revoking or Replacing Your Living Will?
A living will does not need to be revoked simply because it is several years old. However, changes in your circumstances may justify reviewing whether the document still reflects your wishes.
For example, you may reconsider your instructions after receiving a significant medical diagnosis, experiencing a major change in your health, or witnessing a loved one's end-of-life care. Your personal values or preferences about particular medical treatments may also change.
The important question is whether the document accurately communicates what you want today. If it does not, reviewing and replacing it can provide clearer guidance for your physicians and loved ones.
Our article Can I Change My Living Will in Ohio? discusses the broader considerations involved in updating an existing declaration.
Takeaway
Ohio law allows you to revoke a living will at any time and in any manner. You do not need a notary, witnesses, or a particular written form to express your intention to revoke it.
However, if your attending physician already knows about the living will, the revocation becomes effective when it is communicated to that physician as required by Ohio Revised Code Section 2133.04.
Although revocation is legally straightforward, updating medical records, notifying the appropriate people, and replacing outdated documents can help ensure that your current healthcare wishes are understood and respected.
Talk Through Your Situation
If you’re dealing with something similar, we can walk through your situation and next steps.






